Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók
450 g kenyérliszt (fehér finomliszttel is működik)
270 ml langyos víz
50 g finom búzadara
10 g só
15 g friss élesztő
25 g cukor
20 g lágy margarin (puha vagy folyékony)
30 ml ouzo (görög ital)
Tetejére:
szezámmag a tálaláshoz
1 piros tojás
Elkészítése
1. Egy csészébe öntsük bele a meleg vizet és a friss élesztőt.
Drágább, de tartósabb is: a szakmai szövetség a kovászolt kenyeret népszerűsíti, egyre több pékségben veszik elő a régi recepteket.
A pékségekből az utóbbi két évtizedben kiszorult a hagyományos, kovászos kenyérkészítés, helyét az adalékanyagokra épülő „gyorstechnológia” vette át. Ez a kenyér ugyan már két órával a megrendelés után a polcokon lehet, és frissen jó ízű is, de másnapra már morzsálódik, vagy szúrós szagot kap.
A pékszövetség úgy látja, az emelkedő kenyérárakat minőséggel lehetne kompenzálni, ezért tavaly kampányt indított a hagyományos, kovászolt kenyerek népszerűsítésére.
|
|
A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni az adalékanyagoktól duzzadó társaitól.
„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia.”
A 19.
„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.”
Ugyan a XIX. századi idézet Czifray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyve a magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva című művéből származik, de ma is megállja a helyét.
Tudták, hogy a croissant elődje a rongyos kifli? És hogy az a jó kenyér, ami felszívja a pörköltszaftot? Baltás Zsuzsát, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfő asszonyát faggattuk a kenyér titkáról és más érdekességekről.
A vasvári Rétesfesztiválon figyeltünk fela gyönyörű standra, ahol régi viseletbe bújt férfiak és asszonyok dagasztottak, nyújtottak és sütöttek. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének tagjai nem érkeztek üres kézzel: egy búzakalász-mintázatú, nemzeti színű szalaggal átkötött hatalmas kenyeret hoztak ajándékba vasvári vendéglátóiknak.
A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.
Azt gondolná a kissé tájékozatlan városi háziasszony, hogy kenyeret csak kemencében lehet, szabad sütni. De csupán a kenyérsütés kedvéért ilyet építeni?
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 2 hozzászólás
Hazánkban a kenyér az étkezés egyik fő eleme. Esszük reggelire, vacsorára, főzelékekhez, húshoz, van, aki kenyeret kenyérrel. A paraszti háztartásban a kenyérsütés a gazdasszony dolga, pedig fizikai erőfeszítés tekintetében felveszi a versenyt a férfiak munkájával. Általában hetente egyszer sütöttek kenyeret, aminek aztán a következő sütésig ki kellett tartania.
A sütéshez, már előző nap hozzákészülődtek. A lisztet (5-8) kilós mennyiséget dagasztóteknőbe szitálták.
Sziasztok!
Megmutatom az ünnepi kenyeremet. Receptjét és további képeket a kenyérről itt találtok: http://p-iren.gportal.hu/gindex.php?pg=19379834&nid=5688994
Ha nincs tupper edényetek, jénaiban is megsüthetitek.
P.Irén
14 éve | Hadarik Rita | 2 hozzászólás
Régóta nem jártam itt, de most hoztam egy Pita kenyeret, amit szerintem most a nyári grillezős szezoban jól ki is lehet használni. nem nehéz, de van pár trükkje, amit ha nem tartunk be, akkor lapos lesz.
A pita kenyér receptje itt olvasható:
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás