Kenyérsütés: blog

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

Kenyérsütés hírei

network.hu

 

A bőség és jólét szimbóluma a kenyér. A húsvéti ünnepek alatt gyakran sütünk kenyeret, ezzel is megünnepelve az új életet és a jólétet.

 

 

Hozzávalók

450 g kenyérliszt (fehér finomliszttel is működik)

 

270 ml langyos víz
50 g finom búzadara
10 g só
15 g friss élesztő
25 g cukor
20 g lágy margarin (puha vagy folyékony)
30 ml ouzo (görög ital)

Tetejére:
szezámmag a tálaláshoz
1 piros tojás

Elkészítése

1. Egy csészébe öntsük bele a meleg vizet és a friss élesztőt.

Tovább 

network.hu

 Drágább, de tartósabb is: a szakmai szövetség a kovászolt kenyeret népszerűsíti, egyre több pékségben veszik elő a régi recepteket.

A pékségekből az utóbbi két évtizedben kiszorult a hagyományos, kovászos kenyérkészítés, helyét az adalékanyagokra épülő „gyorstechnológia” vette át. Ez a kenyér ugyan már két órával a megrendelés után a polcokon lehet, és frissen jó ízű is, de másnapra már morzsálódik, vagy szúrós szagot kap.

A pékszövetség úgy látja, az emelkedő kenyérárakat minőséggel lehetne kompenzálni, ezért tavaly kampányt indított a hagyományos, kovászolt kenyerek népszerűsítésére.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Ha házilag sütjük otthon egyáltalán nem drága.Előző dagasztásból elveszünk egy nagy tojás nagyságu kelt tésztát.Ezt vagy el morzsókáljuk lisztel ez sokáig el ál,vagy a hütőbe pár napig.felhasználható.Egy kg kenyérhez elég.Amorzsókát azt be kell áztatni előtte pár órával ha sütni akarjuk a kenyeret.Ebbe az anya kovászba teszünk langyosvizet kb másféldeci,lisztet kb 2 evőkanál,az élesztőt jól ki dolgozzuk ha jó hójagosra kelt hozzá adjuk a kenyér további hozzá valóit.Élesztő kevesebbkell ha anya kovászt használunk.

Tovább 

 

network.hu

 

A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni az adalékanyagoktól duzzadó társaitól.

 

„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia.”

A 19.

Tovább 

network.hu

 

„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.”

Ugyan a XIX. századi idézet Czifray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyve a magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva című művéből származik, de ma is megállja a helyét.

Tovább 

network.hu

 Tudták, hogy a croissant elődje a rongyos kifli? És hogy az a jó kenyér, ami felszívja a pörköltszaftot? Baltás Zsuzsát, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfő asszonyát faggattuk a kenyér titkáról és más érdekességekről.

 

A vasvári Rétesfesztiválon figyeltünk fela gyönyörű standra, ahol régi viseletbe bújt férfiak és asszonyok dagasztottak, nyújtottak és sütöttek. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének tagjai nem érkeztek üres kézzel: egy búzakalász-mintázatú, nemzeti színű szalaggal átkötött hatalmas kenyeret hoztak  ajándékba vasvári vendéglátóiknak.

Tovább 

network.hu

 

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

 

Azt gondolná a kissé tájékozatlan városi háziasszony, hogy kenyeret csak kemencében lehet, szabad sütni. De csupán a kenyérsütés kedvéért ilyet építeni?

Utolsó hozzászólás

Kissné Magdi üzente 13 éve

Köszönöm a recepteket, üdv.:Magdi

Tovább 

network.hu

 Hazánkban a kenyér az étkezés egyik fő eleme. Esszük reggelire, vacsorára, főzelékekhez, húshoz, van, aki kenyeret kenyérrel. A paraszti háztartásban a kenyérsütés a gazdasszony dolga, pedig fizikai erőfeszítés tekintetében felveszi a versenyt a férfiak munkájával. Általában hetente egyszer sütöttek kenyeret, aminek aztán a következő sütésig ki kellett tartania.

 

A sütéshez, már előző nap hozzákészülődtek. A lisztet (5-8) kilós mennyiséget dagasztóteknőbe szitálták.

Utolsó hozzászólás

Schwarcz Éva üzente 12 éve

Kedves Magdi!
Nem régóta foglalkozom a kenyérsütéssel. Gépben igen, de most sütőben kísérletezgetek. Kérdésem lenne, hogy kovászport használtál-e valaha? Ha igen kérlek írd meg 1/2 kg liszthez mennyit kell tenni és mennyi az élesztő hozzá? Jól sikerült eddig a két kenyér amit sütöttem,de lehetne még lazább a tészta.Válaszodat privátba kérhetném? erpi@citromail.hu
Köszönöm Éva

Tovább 

Sziasztok!

 

Megmutatom az ünnepi kenyeremet. Receptjét és további képeket a kenyérről itt találtok:  http://p-iren.gportal.hu/gindex.php?pg=19379834&nid=5688994

Ha nincs tupper edényetek, jénaiban is megsüthetitek.

 

P.Irén

 

network.hu

  

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Azt is szeretnem megirni ,hogy mazas edenybe sutom,sutopapirral,eleszto es kovasszal,egy kg lisztbol ,egy nyers krumplival.Varom a valaszt!

Régóta nem jártam itt, de most hoztam egy Pita kenyeret, amit szerintem most a nyári grillezős szezoban jól ki is lehet használni. nem nehéz, de van pár trükkje, amit ha nem tartunk be, akkor lapos lesz.

A pita kenyér receptje itt olvasható:

 

network.hu

Utolsó hozzászólás

Szabó Irén üzente 14 éve

Megsütöttem a pitakenyeret,nagyon finom lett.A család imádja.Köszike a receptet.

 crqud5td

14 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

[url=http://buy-sildenafil.trade/]buy sildenafil[/url] [url=http://generic-synthroid.in.net/]synthroid generic[/url] [url=http://tamoxifen.mom/]tamoxifen[/url]

Utolsó hozzászólás

Pestiné Gyurkó Irén üzente 14 éve

Gyönyörűek ezek a kiflik. Biztosan meg fogom sütni.
P. Irén

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu