Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.
Azt gondolná a kissé tájékozatlan városi háziasszony, hogy kenyeret csak kemencében lehet, szabad sütni. De csupán a kenyérsütés kedvéért ilyet építeni? Ám esetleg egy kandalló...
De hát ki hallott olyat, hogy kandallóban kenyeret sütni? Nos, erre is van megoldás, bár lehet, hogy nem "klasszikus" kandalló lesz a végeredmény. A kandalló nyitott tűztere fölé beépíthető egy zárt, ahol aztán nemcsak kenyér sülhet, hanem hús vagy akár alma is. Egy ilyen épített csoda nem is annyira drága, mint attól sokan tartanak. Az árak 100 ezer forint alatt kezdődnek. Persze a kemenceépítésnél jóval pénzkímélőbb, ha kenyérsütő gépet vásárolunk. E könnyen kezelhető készülékeket - közel tízféle márka kapható - már 20-50 ezer forintos áron kínálják. A többnyire hasonló programú, elektromos "minikemencék" 400-1000 grammos, különféle formájú, alapanyagú kenyerek, cipók sütésére alkalmasak világos, közepes és sötét színbeállítású fokozatban.
A kenyérsütő masinák a kelt tészták keverését, dagasztását is megkönnyítik, s akár még azok is kedvet kaphatnak pizza, bukta, kalács és más egyebek elkészítéséhez - amelyek aztán a hagyományos sütőben nyerik el végső formájukat -, akik korábban nem mertek ilyenbe belevágni, vagy akiket elriasztott az időigényes munka.
A gépek használata egyszerű: csak bele kell tenni a kiválasztott receptnek megfelelő hozzávalókat, kenyér esetén lisztet, vizet, kovászt vagy élesztőt - esetleg magvakat, némi zsiradékot -, az adott kenyérfajtának megfelelő arányban, a gép pedig a program szerint kikeveri, megkeleszti és kenyérfajtától függően 2-4 óra alatt készre süti.
Az egyéb tészták elkészítéséhez persze lehet még szükség cukorra, tojásra, tejfölre, egyebekre, a gép ezeket is készségesen fogadja, kikeveri, majd a megfelelő hőmérsékleten pihenteti.
Mielőtt hozzálátnánk
a kenyérsütéshez, választhatunk: magunk adagoljuk a recepthez a különféle hozzávalókat, vagy - mert ilyen is van - a boltokban készen kapható kenyéralap-keveréket használunk, amely a liszten kívül már megfelelő arányban tartalmaz kovászport és más anyagokat (például aszkorbinsavat, lecitint). Ez utóbbi esetben nem kell mondjuk attól tartani, hogy a magunk készítette kovász nem lesz az igazi, vagy hogy a nem pontosan adagolt hozzávalók miatt nem sikerül a kenyér.
Ha viszont valódi saját kenyeret akarunk, nagyon sokfélét süthetünk. Hiszen már az élelmiszer-áruházakban is többféle liszt van, a bio- és reformboltok pedig szinte minden gabonaféléből különböző őrlésű lisztféléket kínálnak: teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza-, rozs-, kukorica- és szójaliszt, tritikálé, zab- és zabpehely, s ki hinné, hogy ez utóbbiak milyen zamatot adnak a kenyértésztába keverve. Miként a különböző magvak, például a szezám-, a napraforgó- vagy a tökmag. Mazsolával, dióval, szárított gyümölcsökkel pedig gyümölcskenyeret is készíthetünk.
Jó tudni
Ha változatos ízű kenyeret, zsömlét akarunk készíteni, a különféle magvak mellett használjunk lisztkeveréket - tanácsolják a szakemberek. Az egyes lisztfajták arányát azonban jól kell meghatározni, mert különben a kenyér íze, állaga látja kárát. Például a búzaliszt mértéke ne legyen több 40 százaléknál, és a kukoricaliszté se haladja meg ezt a szintet, különben törékennyé válik a kenyér. Szójalisztből 50 gramm lisztalapanyaghoz elegendő 5-10 százaléknyi, s a korpával - melynek jó hatása az emésztésre közismert - is bánjunk csínján: mindössze néhány kanállal tegyünk bele a kenyérkeverékbe. Túladagolásakor ugyanis előfordulhat, hogy nem áll össze a tészta.
Hagyományos módon
Diós kenyér
Hozzávalók: 50 dkg korpás liszt, 15 dkg durvára darált dió, 3 dl víz, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál tisztított napraforgómag, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt kömény és ugyanennyi só.
Elkészítése: A langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a dióval összekevert liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt cipóvá formáljuk. Tálba téve, letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, még egyszer átgyúrjuk, majd tetszés szerint formázzuk. Előmelegített, közepes lángú sütőben pirosra sütjük. Elkészülte előtt mintegy 10 perccel vízzel átkenjük a tetejét, diószemekkel díszítjük, majd készre sütjük.
Magos zsömle
Hozzávalók (kb. 12 db): 40 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszt, 20 dkg zabpehely, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 6 dl víz, 1/2 teáskanál cukor, 2 tojássárgája, 1 teáskanál tejszín, különböző magvak (mák, szezámmag, lenmag).
Elkészítése: a liszteket, zabpelyhet tálba tesszük, hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt és a többi vizet. Géppel 5 percig keverjük, majd langyos helyen letakarva 30 percig a duplájára kelesztjük. A tésztából rudat sodrunk, ezt egyforma darabokra vágjuk, amelyeket gömbölyűre formálunk. A tetejüket megkenjük tejszínnel kevert tojássárgájával, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben közepes tűzön 20-25 percig sütjük.
Gépesítve
Mazsolás kalács (kb.90 dkg)
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál só, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 8 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dl tej, egy marék mazsola.
Sütőprogram: kalácsprogramon, világosra süssük. A mazsolát az első pihentetés után adjuk hozzá. Előre programozva készíteni a romlandó anyagok miatt nem lehet.
Rozskenyér tönköllyel (75 dkg)
Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű rozs- és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl víz.
Sütőprogram: teljes kiőrlésű (Vollkorn).
Szilágyi Eta
Konyha és Fürdő Piac 2004/1
http://www.eletforma.hu/receptek/kenyersutes_otthon.html
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A kenyér