Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ősidők óta tápláléka az embernek a kenyér. Az évszázadok során folyamatosan változott, hogy milyen búzából állították elő. Az egyre melegebb és aszályosabb nyarak miatt most is dolgoznak azon a kutatók, hogy új fajtákat hozzanak létre annak érdekében, hogy még az unokáink asztalán is lehessen kenyér.
A Magyar Élelmiszerkönyv június végétől szabályozza szigorúbban és sokkal pontosabban a kenyerek leírását. A Földművelésügyi Minisztérium célja ezzel az volt, hogy az így elkészített kenyerek és pékáruk magas minőségi követelményeknek feleljenek meg és jobban igazodjon az előírás a piachoz – emlékeztet a Vasárnap Reggel frissen megjelent számában olvasható cikk.
Ha minden igaz, drágulni fognak a lisztárak, és meglepő lenne, ha a fogyasztók ezt nem éreznék meg.
A búzatermelők elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, és az árak további emelkedését várják, a malmok arra készülnek, hogy az új termésből készülő liszt árát 5-10 százalékkal megemelik - írja a Világgazdaság.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy a tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kisebb a búzatermés, várhatóan 4,7- 5 millió tonna, a minőség pedig lényegesen jobb mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal.
|
|
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet, hogy a kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében péntektől lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás, amely 15 féle kenyér összetételét szabályozza.
Az új, a módosított előírások alapján készült kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételűek lesznek. Így módosítani kell például a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér összetételét is.
A teljes kiörlésű kenyérrel összefüggésben érdemes megjegyeznünk: ez a termékfajta egyre népszerűbb azok körében, akik igyekeznek egészségesen táplálkozni, azonban jóhiszemű vásárlóként sokszor nem azt vették, amit szándékaik szerint akartak.
Bár a teljes kiőrlésű kenyér több szempontból is jobb választás lehet a fehér lisztből készült változatnál, a legújabb kutatás szerint utóbbi nem mindenkinél okoz kiugró vércukorszint-ingadozást.
Az utóbbi években a táplálkozási tanácsadók igyekeztek a fehér kenyérről a teljes kiőrlésű változat felé terelni a fogyasztókat. A fehér kenyér ellen felhozott leggyakoribb érv, hogy jórészt teljesen feldolgozott szénhidrátból áll. Ez gyorsan felhasználható energiához juttatja a szervezetünket, viszont nagyon hamar újra éhesek leszünk, és további táplálékokat fogunk kívánni.
7 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A 2017-es Magyarok Kenyere Program hivatalosan is elkezdődött a az esztergomi búzaszenteléssel. A program Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai partnerségében működik.
Ahogy hagyományosan mindig, úgy idén az országos búzaszentelő ünnepséggel kezdődött el a Magyarok Kenyere Program. A ceremónia az esztergomi Bazilikában indult április 29-én délelőtt, Snell György püspök szentmiséjével. Ezt követően az ökumené szellemében katolikus, református és evangélikus lelkészek szentelték, áldották meg az idei búzát.
Tokióban most nyuszi alakú szendvicset reggelizni a legnagyobb menőség
Finom pékárut rengeteg helyen ehetünk, de nyuszifül alakú kenyérre nem bukkanunk minden sarkon! Egy tokiói pékség most betömte ezt a piaci rést – az emberek pedig nem tudnak betelni a cuki kenyérrel!
Egy nagyvárosban, ahol egyik pékség nyílik a másik hátán, nem elég, ha az ember finom pékáruval áll elő – kell valami, amivel belopja magát az emberek szívébe. Az Usagi-za-Lepus pékség március 2-án nyitotta meg kapuit Tokióban, és egyből a városlakók kedvence lett, hála a nyuszi alakú kenyereinek.
Akár csak a fehér kenyeret hagyjuk el, akár a teljes kiőrlésű gabonából készültet, és vele minden péksüteményt is, az rövid és hosszú távon is sokféleképpen hatással lehet a szervezetünkre.
Súlyt veszítünk
Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt, akkor viszonylag rövid időn belül tapasztalni fogjuk, hogy a ruháinkat bővebbnek érezzük. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ilyenkor nem zsírt, hanem vizet veszítünk - ha ugyanis a szénhidrátot glikogén formájában tárolja a szervezet, akkor minden gramm szénhidrát háromszor annyi vizet tart vissza.
7 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
Nagy a környezetterhelése a kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Erre a Sheffieldi Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet, akik a kenyér előállításának teljes folyamatát környezetterhelési szempontból vizsgálták meg.
A Nature Plants című szaklapban megjelent tanulmány szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár – írja az MTI.
Egyre többen tartják elkerülhetetlennek az áremelést, mivel a pékségek helyzete szinte már tarthatatlan, egyszerre küzdenek a munkaerőhiánnyal és a megugró minimálbérekkel - írja az mfor.hu nyomán a 24.hu. A szakma szerint az árbevétel-arányos bruttó jövedelem 2 százalék körüli, ami nemhogy fejlesztésre, korszerűsítésre, de még a minimálbér-emelés kigazdálkodására sem elég.
Ez egy személyre vetítve 23 ezer forintos bérköltség-növekedést jelent a Tolna és Baranya megyei pékszövetség elnöke szerint, aki a helyi hírportálnak azt mondta, legalább 30 százalékkal kellene emelni az árakat, de végeredményben 15 százalék körüli emelésre számítani kell majd.
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g teljes kiőrlésű rozsliszt
80 g fehér liszt
40 g graham liszt (a szórásokhoz is ezt használtam)
2 ek. lenmagtöret
kb. 1-1,2 g élesztő
1-2 tk. só
csipet cukor (élesztő miatt)
kb. 3 dl langyos víz (vagy amennyit felvesz a liszt. Én kenyérsütőben való dagasztás során is szoktam figyelni. Pótolom, ha szükséges. Inkább először kevesebb menjen bele.)
2 ek. olívaolaj
Elkészítése: Langyos vízben felolvasztottam a cukrot és sót.
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu