Kenyérsütés: Mégsem egészségtelen a fehér kenyér?

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Bár a teljes kiőrlésű kenyér több szempontból is jobb választás lehet a fehér lisztből készült változatnál, a legújabb kutatás szerint utóbbi nem mindenkinél okoz kiugró vércukorszint-ingadozást.

 

Az utóbbi években a táplálkozási tanácsadók igyekeztek a fehér kenyérről a teljes kiőrlésű változat felé terelni a fogyasztókat. A fehér kenyér ellen felhozott leggyakoribb érv, hogy jórészt teljesen feldolgozott szénhidrátból áll. Ez gyorsan felhasználható energiához juttatja a szervezetünket, viszont nagyon hamar újra éhesek leszünk, és további táplálékokat fogunk kívánni. Többet eszünk emiatt a kelleténél, ami elhízáshoz vezethet, ez pedig számos komoly betegség - cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések - kialakulásának a veszélyét növeli. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint azonban a fehér lisztből készült pékáruk mégsem mindenkinek okozhatnak gondot.

 

Nem mindenkinél okoz gondot a fehér kenyér

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet a fehér, illetve a lassú kelesztésű, kovászos kenyér. Mint kiderült, a fehér kenyér vércukorszintre gyakorolt hatása egyénenként változó eredményt mutatott, egyes embereknél a glikémiás válasz távolról sem volt olyan kiugró. Az izraeli Weizmann Institute of Science szerint a kísérlet igazolta a korábbi feltevésüket, amely szerint ugyanaz az étel más-más mértékben emeli meg az emberek vércukorszintjét. Akiknél a fehér kenyér fogyasztásakor kiugró értéket mértek, valóban javasolt elkerülniük, egyesek azonban egészségesen reagálnak a fehér lisztre. Ennek szellemében a diéták általános utasításai sem lehetnek mindenki számára ugyanolyan hasznosak.

A bélben található mikrobióta (vagyis az ott élő összes mikroorganizmus) összetételére vezetik vissza a kutatók, hogy miként reagál a szervezetünk a kenyérre. A mikroorganizmusok arányainak ismeretében személyre szabott táplálkozási tanácsadással lehetne összeállítani az adott egyén számára leghasznosabb étrendet - vélekednek a szakértők. Hozzáteszik ugyanakkor: a legtöbb ember számára továbbra is a teljes kiőrlésű gabonát ajánlják, ezek rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Nagyobb arányban tartalmaznak ugyanis olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a fehér kenyérben nem találhatóak meg.

Forrás:http://www.hazipatika.com

Címkék: egészség kenyér

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu