Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kenyér alapélelmiszer a magyar háztartásokban. Ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni, akkor elsődleges, hogy jó összetevőket tartalmazó kenyeret, vagy péksüteményeket fogyasszunk. Nincs egyszerű dolgunk, ha mindezeket a boltban szeretnénk megvásárolni. Noha sok élelmiszeren megtaláljuk az összetevőket, más a helyzet a kenyereknél és pékáruknál, ahol a legtöbb esetben fogalmunk sincs a pontos beltartalomról.
Ráadásul a gyártók már felismerték az igények lassú, de biztos megváltozását, miszerint több „barna, teljes kiőrlésű”, és hasonló, egészséges összetételt sugalló jelzővel ellátott termék fogy a boltok, pékségek polcairól. Csakhogy ezek a jelzők gyakran pontatlanok, és nem is olyan egészséges az adott áru, mint amit ránézésre gondolnánk. Noha van jogszabályi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy milyen arányban kell tartalmaznia az árunak pl. teljes kiőrlésű lisztet ahhoz, hogy ennek kiáltsák ki a kenyeret, ezt igen ritkán ellenőrzik. A másik nehézség, hogy a jogszabály nem is olyan szigorú, és ezek a termékek bőven tartalmazhatnak fehér finomított lisztet is.
Mit tehetünk hát? Például olyan terméket válasszunk, amelyen szerepelnek az összetevők. Az egészséges terméket propagáló, lelkiismeretes gyártók ugyanis feltüntetik mind az összetevőket, mind a kalória- és szénhidráttartalmat a terméken, felismerve, hogy ezt egyre több vásárló igényli. Továbbá olvassuk is el alaposan az összetevőlistát olyan szemmel, hogy azokat arány szerint tüntetik fel a listán: amiből a legtöbb van a termékben, az szerepel legelöl. Ha például első helyen van a búzaliszt, búzafinomliszt, akkor nem valószínű, hogy túlzottan egészséges lenne az adott áru. Manapság már egyes áruházláncok a pékáruk polcain feltüntetik az összetevőket, vagy a lelkiismeretesebb pékségek honlapján is tudunk tájékozódni egyenként a termékek összetevőiről, kalória- és szénhidráttartalmáról is.
Aki szokott otthon kenyeret sütni, és sokféle összetevőt próbálgatott már, az tudja, hogy a fehérliszthez elég egyhatodnyi arányban búzakorpát adni, és a kenyér külsőre máris olyan, mint a boltokban a barna, vagy teljes kiőrlésű kenyérnek hirdetett termékek. Ha szeretnénk megelőzni a cukorbetegséget, valamint az elhízást, akkor érdemes tehát nagyobb odafigyeléssel vásárolnunk!
Forrás:http://hajraegeszseg.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Lisztek és kenyerek: így süsse egészségesre
Mégsem egészségtelen a fehér kenyér?
Tudja, hogyan kell tárolni a kenyeret, hogy friss maradjon?
Újra divat kenyeret sütni: az eredeti kovászos kenyér készítése