Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy meglehetősen bonyolult módszer segítségével ruha készülhet a kidobásra ítélt kenyerekből.
Felsorolni is hosszú, mi mindenre jó a kenyér: tízórainak, uzsonnának, ripsz-ropsz éhségűzőnek, tunkolni… sőt még ruha is lehet belőle. Ez utóbbi elsőre több mint furcsa állítás, pedig igaz. Éljen a pazarlásmentesség, lássuk a részleteket!
A svédországi Borås városának egyeteméről származik az elképzelés, alapja a környezettudatosság és a pazarlás csökkentése iránti igény, azaz bolygónk védelme érdekében folyik a kutatás. Évről évre rengeteg hulladék keletkezik a szupermarketekben az eladatlan, megszáradt kenyérből – innen jött az ötlet: mi lenne, ha újrahasznosítanák a száraz péksüteményeket, és ruhákat készítenének belőlük? A folyamat meglehetősen bonyolult. Nem jó minden kenyér erre a célra, kizárólag
az egészben sült és árusított fajták megfelelőek,
a csomagolt, szeleteltek viszont nem alkalmasak rá, azaz ezzel a módszerrel csak a megmaradt készlet egy része dolgozható fel. Először az összes száraz kenyeret összekeverik, az eljárás szempontjából mindegy, hogy épp fehér vagy barna kenyérről van szó. A kenyér azon tulajdonságát használják ki, hogy nagyszerű táptalaja a szálas szerkezetű gombaféléknek. Tehát gomba nő a kenyéren, de az igazán összetett szakasz csak most kezdődik. A kutatók elválasztják a gomba szálas sejtfalait a fehérjéitől. Utóbbi sem vész kárba, a fehérjéből állati takarmány lesz.
A szálas sejtfalakból textíliát készítenek.
A kutatók szerint nem szövött ruhaipari anyagokat lehet majd a jövőben előállítani ezzel a módszerrel, ilyen például a nemez. És ha a ruhadarab eléri életciklusa végét, akkor egyszerűen lebomlik, akár a fák lehullott lombja ősszel.
Forrás:https://ragazze.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Tudja, hogyan kell tárolni a kenyeret, hogy friss maradjon?
Újra divat kenyeret sütni: az eredeti kovászos kenyér készítése
A Hajdúsági házi kenyér lett a befutó
Eldőlt, melyek Magyarország legjobb kenyerei