Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kovász készítése
Én egy 5 dkg élesztőt összekeverek kb. ½ kg liszttel és annyi vizet adok hozzá, hogy kissé puha legyen és meleg helyen hagyom megkelni /egy csipet sóval / 24-36 óráig hagyom savanyodni., de közben többször megkeverem. Az érés folyamán a kovász megfolyósodik, nem kell megijedni A savanyodás azért kell, hogy a tejsavbaktériumok elszaporodjanak, mert ez adja meg a kenyér savanyuságát és nem a különböző kegyszerek . Az illata jellegzetesen savanyú az elszaporodott tejsavbaktériumoktól Ha egy kis cukrok is adunk a masszához intenzívebben fog erjedni. Utána kb. 2 dl-es kis dobozokba töltöm és lefagyasztom. Amikor kell akkor előveszem és hagyom kiolvadni. A kiolvadás után lehet felhasználni
A kb. 2 dl-t én 1-1.5 kg liszthez szoktam felhasználni természetesen teszek hozzá még sütő élesztőt is.
A Internet tele van különböző kovász receptekkel szerintem mindegyik jó mert az elszaporodott tejsavbaktérium a lényeg. Olvasom hogy valakinek 3 hétig sem volt gondja a hűtőbe a kovásszal Ez természetes mert a képződött tejsav megvéd a penész és a különböző baktériumok ellen olyan mint egy jó kovászos uborka ami szintén eláll a hűtőbe mindenféle tartósító szer nélkül.
A következő alkalommal pedig már átoltással is lehet szaporítani ez az, hogy a víz és liszt keverékéhez egy kis múltkori kovászt adunk és már erjedhet is.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!