Kenyérsütés: Kovász

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2120 fő
  • Képek - 274 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 132 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 547 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kovász készítése

 

Én egy 5 dkg élesztőt összekeverek kb. ½ kg liszttel és annyi vizet adok hozzá, hogy kissé puha  legyen és meleg helyen hagyom megkelni /egy csipet sóval / 24-36 óráig hagyom savanyodni., de közben többször megkeverem.  Az érés folyamán a kovász megfolyósodik, nem kell megijedni A savanyodás azért kell, hogy a tejsavbaktériumok elszaporodjanak, mert ez adja meg a kenyér savanyuságát és nem a különböző kegyszerek . Az illata jellegzetesen savanyú az elszaporodott tejsavbaktériumoktól Ha egy kis cukrok is adunk a masszához intenzívebben fog erjedni.  Utána kb. 2 dl-es kis dobozokba töltöm és lefagyasztom. Amikor kell akkor előveszem és hagyom kiolvadni. A kiolvadás után lehet felhasználni

A kb.  2 dl-t én 1-1.5 kg liszthez szoktam felhasználni természetesen teszek hozzá még sütő élesztőt is.

A Internet tele van különböző kovász receptekkel szerintem mindegyik jó mert az elszaporodott tejsavbaktérium a lényeg. Olvasom hogy valakinek 3 hétig sem volt gondja a hűtőbe a kovásszal Ez természetes mert a képződött tejsav megvéd a penész és a különböző baktériumok ellen olyan mint egy jó kovászos uborka ami szintén eláll a hűtőbe mindenféle tartósító szer nélkül.

A következő alkalommal pedig már átoltással is lehet szaporítani ez az, hogy a víz és liszt keverékéhez egy kis múltkori kovászt adunk és már erjedhet is.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

t k üzente 12 éve

Bocs! A KOVASZ nem elesztövel keszül.
http://hazikenyer.gportal.hu/gindex.php?pg=24254338&nid=4772139

csaszarmorzsa

Válasz

Czegle Tibor üzente 13 éve

Kedves Ilonka
Ha be tud szerezni egy olyan hőmérőt amivel a kenyér belsejének a hőmérsékletét lehet mérni akkor nem fordul elő, hogy tulsütött a kenyér. 220-240 külső hömérsékleten elég ha 1 kg a kenyér még egy órát sem kell sütni.
üdc czegletibor

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Sikerult,de ezen kivul ,azt gondolom ,hogy tul sokaig sutottem,2 orat es ez is hozzajarult a kenyerkarejanak a kemenysegehez,koszi ,hogy azt is megjegyezted ,hogy meddig sutod,koszi!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Koszonom szepen ,igy fogom csinalni a kovetkezo alkalommal,majd megirom az eredmenyt.

Válasz

Szarka Ildikó üzente 13 éve

Szia Ilonka
Ěn míelött beteszem a kenyeret a sütöbe bespriccelem egy kis vízzel és nagy höfokon 10percig sütöm utánna lejebb veszem a höt és kb 50 percet igy sütöm közben megnézem és ha gyorsabban barnul mint szeretném akkor teszek a tetejére sütö papirt így nem ég meg.Ha megsült szintén megspriccelem egy kis vízzel és igy nem leyz kemény a kéreg.Van egy másik modszer is rá pl. lefedve bespriccelve kell fél ideig sütni utánna a fedöt levéve tovább a végén ujra spricc. Nagy kacsasütö jénaiban szoktam így sütni ,szép világos marad igy a héj és nem lesz kemény.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Szeretnem megkerdezni ,hogy miert marad kemeny a kenyerem kareja?Itthon sutok kenyeret az aragaz kalyha sutojebe ,mar szinte egy eve,es nagyon finom a kenyerem,de a kareja eleg kemeny,mit tehetek ,hogy jo puha legyen?Elore is koszonom!

Válasz

Czegle Tibor üzente 13 éve

Nincs jelentősége
üdv czegletibor

Válasz

Havellant Lászlóné üzente 14 éve

Friss vagy szárított élesztővel készíted? Én még kovásszal nem sütöttem, de már régen szeretném kipróbálni. Nekem enélkül is jó a kenyerem, de kovásszal biztosan jobb.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu