Kenyérsütés: Itt az új ma­gyar csoda: Ős­szel már Pá­rizs­ban kós­tol­gat­ják a sör­bu­cit

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2107 fő
  • Képek - 272 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 107 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 443 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2107 fő
  • Képek - 272 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 107 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 443 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2107 fő
  • Képek - 272 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 107 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 443 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kenyérsütés közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2107 fő
  • Képek - 272 db
  • Videók - 67 db
  • Blogbejegyzések - 107 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 443 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Kenyérsütés vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Ál­lí­tó­lag ha­tal­mas él­mény a ba­gett után a sörös ke­nyérbe be­le­ha­rapni. Új íz, új forma és csupa egész­ség! Az újon­nan fej­lesz­tett ma­gyar ter­mék máris egy nem­zet­közi ver­se­nyen mé­ret­teti meg magát.

 

Génsebész és környezetmérnök hallgató is van abban a csapatban, amelyik sörgyári melléktermékek felhasználásával készített zsemlét, és ezzel megnyerte az Agrármarketing Centrum innovációs versenyét, így október 21-22-én képviselheti hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi versenyen. Az erdélyi egyetemisták egy magas rost- és fehérjetartalmú zsemlekülönlegességgel szerezték meg az első helyet.Terméküknek egyelőre csak angol neve van, mivel a verseny angolul zajlik: BrewBun, ami nagyjából annyit tesz: a sörfőzde bucija. A sörbuci a fogyókúrázók kedvence lehet, hiszen kevés benne a szénhidrát és a kalória.

 

A sörfőzde két olyan mellékterméke került bele, amit ma kidobnak: a sörtörköly és a savó.

,,A titok abban rejlik, ezt a kettőt milyen arányban és hogyan használjuk fel" – árulta el a -nak Pinti Zsolt, a győztes csapat szóvivője.  ,,Az alapanyag továbbra is búzaliszt, élesztő, só és víz, ehhez adagoljuk a törkölyt és a savót. Mindkettő sok bioaktív és egészséges anyagot tartalmaz, így kapunk rostban gazdag és jó élettani hatású pékárut. Sok számítás és kísérlet előzte meg, hogy finom is legyen a buci. Csapatunkban különféle szakemberek kaptak helyet, így tudtunk mindenféle szempontot érvényesíteni."

Hosszú folyamat volt, amíg előállt a győztes zsemle: először a törköly mennyiségének a meghatározása okozott problémát, majd a savó adagolása jelentett fejtörést, végül pedig maga a sütési folyamat. Közben a diákoknak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen is meg kellett állniuk a helyüket, ahová járnak, ráadásul többen végzősök. Végül a kitartó munka meghozta a gyümölcsét. Most abban bíznak, hogy nem pusztán az íróasztalnak és a verseny kedvéért dolgoztak, hanem piaca is lesz az egészséges terméknek.

,, Azt látjuk, hogy újonnan indított kisvállalkozással nehéz lenne bevezetni ezt a terméket. Egészen más a helyzet, ha egy meglévő technológiai vonalba építjük be a termékünket, főként, ha egész termékcsaládot fejlesztünk ki, így már egészen más lenne a helyzet. Pékséggel vagy pékhálózattal és sörgyárakkal keressük az együttműködést. A találmányunkat sokféleképpen tovább lehet fejleszteni, így rengeteg lehetőség van benne."

Azt a szakmai zsűri is figyelembe vette, hogy az élelmiszer pazarlásának a csökkentése mellett a létrejövő termék piacképes is.

,, Nagy öröm számunkra, hogy Magyarországot képviselhetjük nemzetközi szinten" – tette hozzá Pinti Zsolt.  ,,Mindent meg fogunk tenni, hogy javítsunk a terméken, illetve annak bemutatóján, és jó helyezést érjünk el Párizsban. Bízunk benne, hogy emellett a sörösbucink egyszer ott lesz majd az erdélyi és a magyar pékségek kínálatában is, és hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz."

Forrás:https://ripost.hu

Címkék: buci párizs

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu