Temesváriné Vágó Jutka üzente 11 éve
nagyon ügyes vagy! képzeld el, barátnőm tegnap sütött fánkot, erre ma én is sütöttem, fánkot, de egy torta formába! nagyon jó izű lett, késsel vágom!
Sebők Ilona üzente 11 éve
Szia!
Megszeretném sütni a fehér kenyeret sütőben ami a képen van. Küld el légyszives a recepjét. köszönöm
vegh gaborne üzente 12 éve
kedves klub tagok. Olvastam, hogy milyen sokan vannak akiknek nem sikerül ilyen szépen a kenyér. Én is gondban voltam addig, mig a Limara oldalát nem találtam meg. Ott nagyon sok jó kenyér receptet találtam és ki is próbáltam.
Ott sütőzacskóban és jénaiban süti őket és igy néz ki, mint a képen és a régi izeket felidézi.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Kissné Rohony Éva üzente 12 éve
Én is próbálkoztam kenyérsütéssel, de az enyémnek nem lett ilyen szép a teteje. Elkérhetném a receptet?
gamós andrásné anna üzente 12 éve
Szarka Ildikó üzente 13 éve
Ihász Dezsőné üzente 13 éve
Rizk amoun üzente 13 éve
Kovács Győrgy üzente 14 éve
Tóth Andrásné üzente 15 éve
Sziasztok! Én is megsütöttem a fehér kenyeret, frissen nagyon izlett mindenkinek. azonbam másnapra egy kis darab maradt, és sajnos kő kemény lett, és megtörve morzsálódott, nem tudtam megenni. Nem tudom, mi volt a baj, mit nem csináltam jól!
Hegedüs Tímea üzente 15 éve
Ez a lenti leírás, receptje a kenyérnek? Ha nem akkor én is szeretném elkérni, amit előre is köszönök.
Üdv.:
Timi
Himer Béláné üzente 15 éve
A recept eredete: http://www.gportal.hu/gindex.php?pg=23736493&nid=4144518
Limara öregtésztás kenyere
Az öregtészta hozzávalói:
- 3 dl lagyos víz,
- 1,5 teáskanál só,
- 50 dkg BL-80-as liszt,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 1 evőkanál olaj
Ebből tésztát dagasztani, mikor leáll a gép kivenni az üstöt és hidegre tenni 12 órán keresztül. Folpackkal letakarni.
Másnap visszatenni a gépbe, amíg gombóccá szedi a tésztát. Ezután 20 dkg-ot visszatenni a gépbe az egész mennyiségből, majd a bevált kenyér receptjének a hozzávalóit hozzátenni. A gépben is meg lehet csinálni, csak akkor 20 dkg öregtészta helyett csak 10 dkg-ot tenni bele.
Limara jól bevált kenyere
-50 dkg BL-80-as liszt,
- 1,5 teáskanál só,
- 2 csapott evőkanál burgonyapehely,
- aszkorbinsav,
- 20 dkg öregtészta ( vagy 10 dkg kovász)
- 2 dl víz,
- 0,7 dl tej, (vagy víz)
- 1-2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő
Általában géppel dagasztatom, de ha időm engedi,kézzel. Gépben 20 percig dagasztatom, majd kissé még átgyúrom. Vigyázni kell, ne melegedjen át a tészta, mert különösen nyáron, könnyen elkovászolódik. A tészta rugalmas, könnyen kezelhető legyen, mikor átgyúrom, érezni kell, hogy visszaüt, akkor jó. Kelesztőtálba teszem, majd 20-30 perc után kissé átforgatom, majd duplájára kelesztem. Ekkor vékonyan lisztezett felületre borítom, a kezemmel ellapogatom, a hólyagokat finoman kinyomkodom belőle. Kb. kör formára nyomkodom, majd két oldalról a közepéig visszahajtom a tésztát, lenyomkodom. Elkezdem fentről magam felé tekerni, minden tekerés után összenyomom a tésztát, de nem gyötröm agyon. Formára igazítom
Jénait kibélelek egy sütőpapírral, beleteszem a tésztát, a jéni tetejébe vizet permetezek és hagyom jó duplájára kelni. Ez ideális esetben 45-60 perc, de minél lassabban kel, annál jobb. Ha nagyon meleg van, hűtőbe is mehet. Ha szépen megkelt, pengével bevágom, majd további 15-20 percig hagyom kelni, míg a bevágások szépen szétnyílnak.
Ekkor alaposan lespriccelem a tésztát, és körbe a jénait is. Hideg sütőben kezdem sütni, 220-230 fokra állítva, olyan 50-60 percig. Ha kisült, kiveszem, óvatosan mert a jénaiból kicsapó gőz nagyon éget, tapasztalat. A forró kenyeret hideg vízzel lepermetezem. Boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd a kenyér, ha jól dolgoztam.
Kunné Katus üzente 15 éve
Úgy veszem észre,hogy mindenkit érdekelne a recept,már régóta,reméljük megfogjuk kapni.Előre is Köszönjük.
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Schwarcz Éva üzente 15 éve
Novák Ilona üzente 15 éve
Szabó Pálné üzente 15 éve
Szabó Pálné üzente 15 éve
varényi józsefné üzente 15 éve
Hegedus Aronné üzente 15 éve
Veszperényiné Margit üzente 15 éve
Kuti Mihályné Juli üzente 15 éve
Szatmári Józsefné üzente 15 éve
Kérem a sütés módját, légyszíves küld el. Én is sütöttem jénaibe, de nekem beragadt és nem tudtam kiszedni. Köszönöm üdv. Marcsi
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Kiss Ilona üzente 15 éve
pintér Etelka üzente 15 éve